Persbericht: Energiezuinige LED-verlichting houdt gezondheidsrisico’s in

Recent braken de Bond Beter Leefmilieu en het studiebureau Encon in de media een lans voor meer energiezuinige verlichting, onder meer in kantoorgebouwen. De werkgroep ‘de Spaarlampramp’, een groep van bezorgde en met de volksgezondheid begane burgers, waarschuwt echter om behoedzaamheid aan de dag te leggen bij het overschakelen naar energiezuinige LED-lampen. Wetenschappelijke experts, waaronder deze van het Franse Nationaal Gezondheidsagentschap Anses, waarschuwen dat er sterke bewijzen zijn dat het intense blauwe licht dat LED’s uitzenden, zorgt voor een ‘toxische belasting’ van het netvlies en dus een gevaar vormt voor de ogen.

De laatste jaren vond energiezuinige verlichting steeds meer ingang. Na spaarlampen wordt nu ook steeds gebruik gemaakt van LED-lampen, die geprezen worden omwille van hun energiezuinigheid.

Het licht van LED-lampen bevat echter een groot aandeel blauw licht.

De risico’s van blauw licht voor de ogen zijn reeds lang bekend in de wetenschappelijke wereld en bij oog-experts. Vorig jaar nog wees een Spaanse studie uit dat LED-licht onherstelbare schade aanricht aan de cellen van het netvlies in het oog. De studie vond een toename van meer dan 90% in afgestorven cellen. Dr. Celia Sanchez-Ramos van de Complutense University in Madrid die de studie leidde, wijst bijgevolg op de risico’s van een langdurige, continue blootstelling aan dit licht (1).

In oktober 2010 waarschuwde het Franse Nationaal Gezondheidsagentschap Anses dat er sterke bewijzen zijn dat het intense blauwe licht dat LED’s uitzenden zorgt voor een ‘toxische belasting’ van het netvlies en dus een gevaar vormt voor de ogen (2). Voor kinderen en jonge mensen zou het risico nog hoger zijn aangezien hun ogen zich nog ontwikkelen en nog niet in staat zijn het licht te filteren. LED-lichten zijn dus zeker te vermijden op plaatsen waar kinderen komen, zoals schoolgebouwen en ziekenhuizen. Anses haalt ook het risico op verblinding en visueel ongemak aan.

Niet enkel menselijke ogen worden beschadigd door LED-lampen, een studie van de universiteit Antwerpen vond dat LED-licht ook schilderijen kan beschadigen (3).

Er zijn eveneens meldingen dat LED’s net zoals spaarlampen hoofdpijn kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bleek bij de installatie van LED-lampen in een overheidsgebouw in Nederland (4).

Het blauwe licht van LED’s zorgt verder voor een verstoring van de biologische klok doordat het de productie van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukt.

LED-lampen, zeker de goedkopere lampen van lagere kwaliteit, kunnen zorgen voor storende frequenties op het elektriciteitsnet (‘netvervuiling’), hetgeen eveneens nefast kan zijn voor de gezondheid (toename ‘elektrosmog’). Hoogleraar Elektrische Storingen Frank Leferink, van de Universiteit Twente in Nederland, waarschuwde in 2012 in het consumentenprogramma ‘Radar’ dat deze netvervuiling ook het functioneren van andere apparaten kan verstoren (5).

Tot slot kan de vraag worden gesteld of LEDs werkelijk leiden tot energiebesparing. Ze kunnen juist zorgen voor méér energieverbruik, omdat nu verlichting wordt geïntroduceerd waar voorheen geen verlichting was. LED’s zijn een goed voorbeeld van de zogenaamde energie-efficiëntie paradox. Kort samengevat zegt deze economische wet dat zuiniger apparatuur vaak nieuwe toepassingen of een intensiever gebruik als gevolg heeft, waardoor het totale energieverbruik terug op het zelfde niveau komt te liggen, of zelfs stijgt vergeleken met de situatie voor de komst van de zuiniger technologie (6).

Eerder werd reeds gewezen op de gezondheidsrisico’s van gewone spaarlampen, die zorgen voor UV-straling en die het neurotoxische kwik bevatten (7).

 

Referenties:

(1) http://www.mapfre.com/fundacion/html/revistas/seguridad/n128/en/article3.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22989198
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2324325/Do-environmentally-friendly-LED-lights-cause-BLINDNESS.html

(2) https://www.anses.fr/fr/content/syst%C3%A8mes-d%C3%A9clairage-utilisant-des-diodes-%C3%A9lectroluminescentes-led-des-effets-sanitaires-%C3%A0
http://www.connexionfrance.com/Safety-warning-LED-lighting-watchdog-eye-damage-children-Anses-toxic-12203-view-article.html
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7895

(3) http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1557172/2013/01/04/LED-verlichting-kan-schilderijen-beschadigen.dhtml
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2258344/Scientists-discover-LED-lights-damaging-valuable-masterpieces-artists-including-Van-Gogh-C-zanne.html

(4) ‘Hoofdpijn van led-verlichting’, De Telegraaf, 30/10/2009
http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20513546.ece

(5) http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/22-10-2012/spaarlampen-1/

Zie ook artikel Kunnen dieven de laptop in mijn kofferbak detecteren?, De Standaard, 22/04/2014, http://www.standaard.be/cnt/dmf20140421_01075956 :

“Soms is het handig om te weten wat voor signalen er allemaal door de lucht gaan. Een collega van mij kwam er met zulke software achter dat zijn koelkast de tv verstoorde. Telkens als hij de koelkast opendeed, ging zijn tv uit. Het bleek dat het ledlampje in de koelkast stoorstraling verzond op dezelfde frequentie als het draadloze internet van de tv.”

(6) http://www.lowtechmagazine.be/2009/01/ledverlichting.html

(7) Zie https://spaarlampramp.wordpress.com/

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s