KWIK

Spaarlampen bevatten kwik, een stof die enorm schadelijk is voor mensen, dieren en het ecosysteem. Vooral voor de hersenen, het zenuwstelsel, de lever en de nieren is de stof zeer giftig. Foetussen, baby’s en jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar voor blootstelling aan kwik, wegens de negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen (o.a. lager IQ) en het zenuwstelsel. Kwik kan ook het cardiovasculair, immuun- en voortplantingssysteem beschadigen en kan mogelijk leiden tot tremoren, emotionele instabiliteit, geheugenverlies, slapeloosheid, neuromusculaire veranderingen, hoofdpijn, kanker en Alzheimer (1).

Vaak wordt gesteld dat spaarlampen slechts een zeer kleine hoeveelheid kwik bevatten, die dus niet schadelijk kan zijn. Dit klopt niet. Een veilige kwik-inname voor de mens bedraagt slechts enkele microgram (2). Spaarlampen bevatten 3000 tot 5000 microgram.

De kwik in een spaarlamp komt normaal enkel vrij als deze breekt. Uit metingen blijkt dat de concentratie kwik in de lucht na het breken van een spaarlamp in huis, de huidige veiligheidsnormen ver kan overschrijden (3). Na het breken van een lamp is een uitgebreide reeks maatregelen nodig om de gezondheidrisico’s te beperken. Weinig mensen weten echter dat een gebroken lamp op een specifieke manier moet opgeruimd worden. Bovendien tonen studies aan dat zelfs wanneer men de nodige maatregelen neemt, de kwikconcentraties tot 10 weken na het breken van de lamp zeer hoog kunnen blijven (3). De kwik in spaarlampen kan geabsorbeerd worden in tapijten, gordijnen en andere stoffen, die dan zeer lange tijd daarna nog kwikdampen blijven afgeven. Vooral voor kinderen die bijvoorbeeld op het tapijt spelen leidt dit tot een zeer hoge blootstelling.

Lampen die bij het restafval worden gesmeten – de meerderheid van de bevolking is zich er niet van bewust dat het om klein gevaarlijk afval gaat – kunnen worden gebroken in de vuilniswagen, waardoor kwikdampen vrijkomen en de kwikconcentraties in de lucht verhogen. Eenmaal beland op de vuilnisbelt, kan de kwik verder verdampen, de grond insijpelen of water verontreingen (de hoeveelheid kwik in één spaarlamp is genoeg om 23.000 liter water onveilig voor gebruik te maken (4)).

Milieuorganisaties, lampenfabrikanten en officiële instanties werpen vaak tegen dat spaarlampen uiteindelijk zullen leiden tot minder kwik in het milieu. Bij de productie van elektriciteit in steenkoolcentrales komt immers ook kwik vrij, dus de (veronderstelde) energiebesparing en het (verondersteld) verminderd elektriciteitsverbruik door het gebruik van spaarlampen zal uiteindelijk leiden tot een verminderde uitstoot van kwik, zo gaat het argument. Volgens verschillende experts echter klopt dit niet. John Gilkeson, hoofd van het Amerikaanse Minnesota Pollution Control Agency stelt dat minder electriciteit verbruiken niet noodzakelijk betekent dat er minder steenkool verbrand wordt. Omdat steenkool zo goedkoop is, blijven steenkoolcentrales vaak dag en nacht in werking. Wanneer er minder vraag naar electriciteit is, wordt er bespaard op aardgas, dat goedkoper is (5).

Prof. Ron Hui, hoofd van het departement elektronische ingenieurswetenschappen aan de City University van Hong Kong, wijst er ook op dat bij steenkoolcentrales, de kwikvervuiling vrij gelokaliseerd blijft rond de centrale. Bij spaarlampen echter wordt de kwik rechtstreeks in onze huizen en straten gebracht (6).

Download deze informatie als PDF of Word-bestand

BRONNEN:

(1)   http://www.zeromercury.org/ 

(2)   Prof. Ron Hui, hoofd van het departement elektronische ingenieurswetenschappen aan de City University van Hong Kong in het artikel ‘Understanding fluorescent light bulbs’, cnn.com, 27/07/2008

http://edition.cnn.com/2008/TECH/07/27/eco.flourescent

(3)   Li, Y. and L. Jin (2011). Environmental Release of Mercury from Broken Compact Fluorescent Lamps, Environmental Engineering Science. 28 (10).
De volledige studie kan hier gedownload worden: http://www.liebertonline.com/doi/pdfplus/10.1089/ees.2011.0027 (PDF)
De korte samenvatting: http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/ees.2011.0027

Een andere studie die hetzelfde uitwijst: http://mpp.cclearn.org/wp-content/uploads/2008/08/final_shedding_light_all.pdf

(4)   ‘Shining a light on hazards of fluorescent bulbs’, MSNBC News, 20/03/2008
http://lowenergylampsinfo.wordpress.com/2009/03/14/shining-a-light-on-fluorescent-bulbs 

(5)   Are we screwing in the wrong bulbs?’, Lake Oswego Review, 30/10/2009

http://www.lakeoswegoreview.com/sustainable/story.php?story_id=122090777173654500

(6)    ‘Understanding Flourescent light bulbs’, cnn.com, 27/07/2008
http://edition.cnn.com/2008/TECH/07/27/eco.flourescent/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s