LED

Nieuws:
————————————————————————————————
Nieuwe studie:
Effects of light-emitting diode radiations on human retinal pigment epithelial cells in vitro‘. In de pers: Do ‘environmentally friendly’ LED lights cause BLINDNESS? (14/05/2013).

Persbericht werkgroep ‘de Spaarlamramp’  – Energiezuinige LED-verlichting houdt gezondheidsrisico’s in (25/08/2014)

Jonge Ierse vrouw moet huis ontvluchten door LED-straatverlichting (23/04/2015)

American Medical Association warns of health and safety problems from ‘white’ LED streetlights
http://theconversation.com/american-medical-association-warns-of-health-and-safety-problems-from-white-led-streetlights-61191

Some cities are taking another look at LED lighting after AMA warning – The Washington Post
https://www.washingtonpost.com/national/health-science/some-cities-are-taking-another-look-at-led-lighting-after-ama-warning/2016/09/21/98779568-7c3d-11e6-bd86-b7bbd53d2b5d_story.html

LED Streetlights in Brooklyn Are Saving Energy but Exhausting Residents
http://www.nytimes.com/2015/03/24/nyregion/new-led-streetlights-shine-too-brightly-for-some-in-brooklyn.html?_r=3

Gezondheidsraad en RIVM waarschuwen voor ledlicht
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=17939

Slimme LED-lampen kunnen meer energie verbruiken dan ouderwetse gloeilampen
http://www.lowtechmagazine.be/2016/09/slimme-led-lampen-kunnen-meer-energie-verbruiken-dan-ouderwetse-gloeilampen.html

Certains éclairages à LED présentent un risque pour les yeux
http://www.lemonde.fr/planete/article/2010/10/25/certains-eclairages-a-led-presentent-un-risque-pour-les-yeux_1431149_3244.html

Ledverlichting bevat giftige stoffen
http://www.demorgen.be/wetenschap/ledverlichting-bevat-giftige-stoffen-b36423e6/

The Dark Side of LED Lightbulbs
http://www.scientificamerican.com/article/led-lightbulb-concerns/
————————————————————————————————-

Tegenwoordig wordt meer en meer gebruik gemaakt van LED-lampen (‘light-emitting diode’). Ondanks het feit dat LED steevast naar voor werd geschoven als een beter en veiliger alternatief voor klassieke spaarlampen, wijzen recente wetenschappelijke studies uit dat LED’s schadelijk zijn voor de ogen en eveneens toxische stoffen bevatten.

Toxische cocktail

Onderzoek aan de Universiteit van Californië wees uit dat LED’s lood, arsenicum, nikkel en een dozijn andere potentieel gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen bevatten (27).

In de woorden van de onderzoekers zelf:

“Lead, arsenic and many additional metals discovered in the bulbs have been linked in hundreds of studies to different cancers, neurological damage, kidney disease, hypertension, skin rashes and other illnesses. The copper used in some LEDs also poses an ecological threat to fish, rivers and lakes. (…) And – noting that lead tastes sweet – the scientists warned that small children could be harmed if they mistake the bright lights for candy.”

“[LED’s] weren’t properly tested for potential environmental health impacts before being marketed as the preferred alternative to inefficient incandescent bulbs, now being phased out. (…) We’re putting people’s lives at risk.” (28)

Schadelijk voor de ogen

In oktober 2010 waarschuwde het Franse Nationaal Gezondheidsagentschap Anses, op basis van een evaluatie door wetenschappelijke experts, dat er sterke bewijzen zijn dat het intense blauwe licht dat LED’s uitzenden zorgt voor een ‘toxische belasting’ van het netvlies en dus een gevaar vormt voor de ogen (29). Voor kinderen en jonge mensen zou het risico nog hoger zijn aangezien hun ogen zich nog ontwikkelen en nog niet in staat zijn het licht te filteren.

Dat LED-lampen risico’s inhouden voor de ogen blijkt ook uit anekdotische aanwijzingen van sommige mensen die pijn in de ogen ondervinden en verblind worden door LED-lampen (bijvoorbeeld bij toepassingen als autolampen, fietslichten en straatverlichting). Er zijn ook meldingen dat LED’s net zoals spaarlampen hoofdpijn veroorzaken (30).

Elektrosmog

LED zorgen verder voor aanzienlijk wat elektrosmog, zoals blijkt uit een artikel in De Standaard: ““Soms is het handig om te weten wat voor signalen er allemaal door de lucht gaan. Een collega van mij kwam er met zulke software achter dat zijn koelkast de tv verstoorde. Telkens als hij de koelkast opendeed, ging zijn tv uit. Het bleek dat het ledlampje in de koelkast stoorstraling verzond op dezelfde frequentie als het draad­loze internet van de tv.” (31)

Géén energiebesparing

Tot slot doen LEDs het energieverbruik niet dalen. Ze zorgt juist voor méér energieverbruik, omdat nu verlichting wordt geïntroduceerd waar voorheen geen verlichting was. LED’s zijn een zeer goed voorbeeld van de energie-efficiëntie paradox.
Kort samengevat zegt deze (economische) wet dat zuiniger apparatuur vaak nieuwe toepassingen of een intensiever gebruik als gevolg heeft, waardoor het totale energieverbruik terug op het zelfde niveau komt te liggen, of zelfs stijgt vergeleken met de situatie voor de komst van de zuiniger technologie (32).

Download deze informatie als PDF.

BRONNEN:

(27)      Seong-Rim, L., Kang, D., Ogunseitan, O.A. & Schoenung, J.M. (2011) Potential Environmental Impacts of Light-Emitting Diodes (LEDs): Metallic Resources, Toxicity and Hazardous Waste Classification. Environmental Science & Technology. 45:320-327.

Zie ook http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/229na2.pdf

(28)      University of California Irvine News Release, 10/02/2011
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110210124136.htm

(29)      Effets sanitaires des systèmes d’éclairage utilisant des diodes électroluminescentes (LED), Anses, 26/10/2010
https://www.anses.fr/fr/content/syst%C3%A8mes-d%C3%A9clairage-utilisant-des-diodes-%C3%A9lectroluminescentes-led-des-effets-sanitaires-%C3%A0

Watchdog safety alert on LED light, The Connexion, 26/10/2010

(30)  ‘Hoofdpijn van led-verlichting’, De Telegraaf, 30/10/2009

(31) Kunnen dieven de laptop in mijn kofferbak detecteren?, De Standaard, 22/04/2014

(32) Viva Las Vegas: LED’s en de paradox van energie-efficiëntie

Do ‘environmentally friendly’ LED lights cause BLINDNESS?, The Daily Mail, 14/05/2013

Personal risks posed by LEDs used in everyday devices (studie gepubliceerd in het tijdschrift Seguridad y Medio Ambiente (Veiligheid en Omgeving)

Scientists discover museum LED lights are damaging valuable masterpieces, The Daily Mail, 7 januari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s