OVER ONS

Contact: spaarlampramp /at/ gmail.com

Persbericht werkgroep ‘de spaarlamp-ramp’

woensdag 03/08/2011 

Nieuwe studie: gebroken spaarlampen zorgen voor gevaarlijk hoge blootstelling aan kwik

Dat spaarlampen de zeer toxische stof kwik bevatten en dat dit problematisch is, is al langer bekend. Een nieuwe studie wijst echter uit dat wanneer een spaarlamp breekt en de kwik zich in de lucht verspreidt, de geldende veiligheidsnormen voor kwik ver overschreden kunnen worden. Deze gevaarlijke blootstelling kan bovendien tot 10 weken blijven duren. Volgens de werkgroep de ‘spaarlamp-ramp’ doet deze studie nog maar eens vragen rijzen bij het Europese verbod op gloeilampen.

——————————————–

Op 1 september 2011 treedt een nieuwe fase in het Europese gloeilampenverbod in werking: na matte lampen en lampen van 100 en 75 Watt worden dan ook die van 60W uit de winkelrekken gehaald. De lampen van 40 en 25 W verdwijnen volgend jaar (1). Europese burgers worden zo de facto gedwongen om spaarlampen te gebruiken, ondanks het feit dat aan spaarlampen heel wat milieu- en gezondheidsrisico’s verbonden zijn.

Zo bevatten spaarlampen kwik, een neurotoxische stof die enorm schadelijk is voor mensen, dieren en het ecosysteem. Vooral voor de hersenen, het zenuwstelsel, de lever en de nieren is de stof zeer giftig. Foetussen, baby’s en jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar voor blootstelling aan kwik, wegens de negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen (o.a. lager IQ) en het zenuwstelsel. Kwik kan ook het cardiovasculair, immuun- en voortplantingssysteem beschadigen en kan mogelijk leiden tot tremoren, emotionele instabiliteit, geheugenverlies, slapeloosheid, neuromusculaire veranderingen, hoofdpijn, kanker en Alzheimer (2). Dat kwik in spaarlampen een probleem vormt wordt al langer door gezondheidsinstellingen en overheden erkend.

Een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad ‘Environmental Engineering Science’ toont nu echter aan dat wanneer een spaarlamp breekt, de kwikdampen zich in de lucht verspreiden en de huidige veiligheidsnormen voor kwik kunnen overschrijden (3). Bovendien kunnen de kwikdampen tot 10 weken na het breken blijven ontsnappen. De kwik kan worden geabsorbeerd door tapijten, gordijnen en andere stoffen, die dan lange tijd daarna nog kwikdampen kunnen blijven vrijgeven. Vooral voor kinderen die bijvoorbeeld op het tapijt spelen kan dit tot een zeer hoge blootstelling leiden.

Aan spaarlampen zijn verder nog andere risico’s verbonden: zo zenden ze UV-straling uit (huidkanker, cataract, …) en creëren ze sterke elektromagnetische velden (4). Recent onderzoek wijst bovendien uit dat ook LED-lampen toxische stoffen bevatten en bepaalde gevaren inhouden voor de gezondheid; het felle blauwe licht zou de ogen namelijk kunnen beschadigen (4).

De Vlaamse werkgroep ‘de spaarlamp-ramp’ stelt zich dan ook ernstige vragen bij het op til zijnde totaalverbod op gloeilampen. De groep is van plan om, samen met een aantal andere Europese burgergroeperingen zoals het Nederlandse ‘Human Lights Watch’ (5) hierover een brief te schrijven naar het Europees Parlement en de Europese Commissie. In verschillende landen zoals Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten werd het geplande verbod intussen opgeheven of uitgesteld (6).

Bronnen:

(1)    http://ec.europa.eu/energy/efficiency/ecodesign/eco_design_en.htm

(2)    http://www.zeromercury.org 

(3)    Li, Y. and L. Jin (2011). Environmental Release of Mercury from Broken Compact Fluorescent Lamps, Environmental Engineering Science. 28 (10).
De volledige studie kan hier gedownload worden: http://www.liebertonline.com/doi/pdfplus/10.1089/ees.2011.0027 (PDF)

De korte samenvatting: http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/ees.2011.0027

(4)    Zie factsheet ‘De gezondheidsrisico’s van spaarlampen: een overzicht’
https://spaarlampramp.files.wordpress.com/2011/07/de-gezondheidsrisicos-van-spaarlampen-een-overzicht1.pdf

(5)    http://www.gloeilampenverbod.nl

(6)    ‘Light bulb ban ended‘, The New Zealand National Party, 16/12/2008
http://www.national.org.nz/Article.aspx?ArticleID=29097

‘Energy-efficient light bulb deadline delayed‘,The Canadian Press, 15/04/2011
http://www.cbc.ca/news/canada/story/2011/04/15/cv-election-bulbs-deadline.html

‘House votes to save traditional light bulb for a year‘, U.S. rep. Joe Barton press release, 15/07/2011
http://joebarton.house.gov/NewsRoom.aspx?FormMode=Detail&ID=673

‘Texas aglow with effort to save the incandescent bulb‘, Los Angeles Times, 09/07/2011
http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-adv-texas-light-bulbs-20110710,0,4858840.story

Advertenties

8 reacties op OVER ONS

 1. Ik heb een verlichtingszaak in Gent. CARGO licht&zinnig. Sinds de eerste berichten over het verdwijnen van de gloeilamp, sta ik t.o.v. mijn klanten op de barricades om de onzin van deze beslissing aan te vechten. Ik ben dan ook erg blij om jullie in de pers te vinden !
  Eindelijk mensen die niet bij de pakken blijven zitten. Allen al het feit dat deze ingreep enkel is ingegeven door een groep winstgeile multinationals, als General Electric, Philips lichting en Osram, doet mij stijgeren. De groene dooddoener die daarbij gebruikt wordt slaat nergens op en is enkel te zien als een gemakkelijke populaire slogan om de lakse publieke opinie naar de mond te praten. Er is geen lamp die minder groen is dan de spaarlamp!
  Gelukkig stel ik sinds een jaar vast de de publieke opinie geen pap lust van de Spaarlamp. !
  Laat staan er wenst te kopen, vanwege , te duur , niet efficiënt, spuuglelijk ( zowel het licht ervan als de lamp zelf…) èn milieubelastend.
  Ik hoop van harte dat er méér massaal gereageerd wordt op het verdwijnen van de mooiste lamp ooit : de gloeilamp. ( General Electric heeft trouwens zèlf ooit beweerd dat men gloeilampen kan maken die even duurzaam zijn als de Spaarlamp… )
  Op zich is er niets op tegen om een nieuwe techniek en een nieuwe lamp te ontwikkelen, als het maar een kwaliteitsverbetering inhoud.
  De fabrikanten van Designverlichting (bvb in Italie) zitten trouwens ook met de handen het haar. Hun verlichtingstoestellen zijn niet geschikt om spaarlampen in te gebruiken. Deze zijn veel groter dan een normale gloeilamp. En de lichtweergave strookt niet met de kleurtemperatuur van de gloeilamp. Een spaarlamp in een transparant glazen of porseleinen kap geeft een grijsgroene transparantie, ipv de warm-gele kleur bij het gebruik van een gloeilamp…
  Pierre Misseghers

 2. Jean Meeus zegt:

  Spaarlampen zijn ook niet gemaakt om slechts 2 of 3 minuutjes te branden, zoals bijvoorbeeld op het toilet.

 3. Harry zegt:

  De staat moet niet dwingen. Een anti-gloeilamp hetze is door wie op gang gebracht ? Zeker de 60w is handig in ruimtes waar het maar even aan hoeft. Als de spaarlamp techniek goed is wordt het gebruik vanzelf groter.

 4. Jaap Hiemstra zegt:

  Initiatief ter navolging !!

 5. Henk Achterberg zegt:

  De Heren in Brussel hebben er niet aan gedacht dat de spaarlampen hier in de winter bijna geen licht geven of zelfs helemaal niet starten. Het is hier in Noord Zweden namelijk regelmatig meer dan 26 graden Celcius onder nul en dan functioneren die lampen niet en heb je een gewone gloeilamp nodig…
  En dan te bedenken dat het hier bijna de hele dag donker is.
  Die miljeufanaten denken niet verder danhun neus lang is.

 6. “We” laten het gewoon gebeuren. Zou leuk zijn als het volk laat zien massaal op te staan hiertegen. Maar nee. We zijn nog niet zover, het volk is niet bewust.
  Twee maanden geleden stapte ik een filiaal van Blokker binnen. De Bedrijfsleidster was niet op de hoogte van het feit dat de gloeilamp eruit gaat. Ik waande me in een surrealistische wereld en kneep me in de arm. Ben ik nou gek??

  De mensen SLAPEN. Het water wordt langzaam verwarmd zodat de kikker er niet uitspringt. Het wachten is erop tot het gros der mensen zegt: DIT PIKKEN WE NIET LANGER!
  Dan hebben we meer nodig dan die half procent wakkere, bewuste mensen. Daar is het wachten op…

 7. Ik ben eigenaar van een winkel in verlichting in Den Haag, Nederland . Ik vind het verbod op gloeilampen de grootst mogelijke onzin en een enorme misser van de politiek. Mijn klanten weten vaak niet eens welke consequenties dit verbod heeft en vinden de voorlichting hierover zeer eenzijdig en onvoldoende. Maar bovenal zijn mijn klanten kwaad! Een groot aantal armaturen is niet meer te gebruiken en daarbij is het licht van de spaarlamp en ledlamp niet te vergelijken met dat van de gloeilamp. Oudere mensen kunnen vaak niet eens lezen bij spaarlamplicht. Straks zullen de meeste mensen die het niet eens zijn met het verbod hun lampen rechtstreeks in bijv. China gaan bestellen is mijn verwachting. Overigens ontving ik vandaag bij een levering weer een paar kapotte spaarlampen en dit gebeurt zeer regelmatig …Georgette Krösing,
  Watt verlichting & design

 8. Prachtig geschreven en recht uit het hart.
  Ik ben het eens – dus er ontstaat hopelijk parallelhandel. De meeste mensen zijn zich dit niet eens bewust!
  We hoeven niet te kijken naar onze regering. Dat zijn slechts goedbetaalde stropoppen. Ze zijn niet degenen bij wie dit plan vandaan komt.
  Het staat of valt, bij OF wij dit accepteren. Het antwoord is, bedroevend genoeg…. JA. Dat accepteren wij omdat het aantal mensen dat zich bewust is van de consequenties, niet voldoende is om de barricades op te gaan. Het gros der mensen zapt het vanuit zn luie stoel weer weg, zit warm en heeft te vreten (met toegevoegde chemicaliën).
  Dus het water wordt langzaam opgewarmd opdat de kikker er niet uit springt. We moeten nog even geduld hebben. Maar mensen als jij en ik staan klaar om te laten zien hoe het wèl kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s